Viira talu tatrajahuga kohupiima-meekook
See kook suudab oma hõrgu maitsega üllatada ka kõige suuremat tatrajahu kasutamise skeptikut. Sobib hommikusöögiks, magustoiduks ning peolauale unustamatut maitseelamust pakkuma. Toortatrajahu asemel võib kasutada ka pruunist tatrast tehtud jahu.
Koostis
2,75 dl (160 g) RemedyWay toortatrajahu (või RemedyWay toortatra tumejahu)
7 muna
350 g kodujuustu (või naturaalset talukohupiima)
150 g mett või 100 g pruuni roosuhkrut
100 g rosinaid
50 g purustatud pähkleid (kreeka pähkel, metspähkel või mandel)
0,5 dl külmpressoliiviõli
1 tl soola
1 tl vanillsuhkrut
1 tl küpsetuspulbrit
0,5 tl kurkumit
Valmistamine
Eralda munavalged kollastest – seejuures 2 munakollast pane eraldi.
Lisa kohupiimale 100 g mett (või 70 g roosuhkrut), sool, vanillsuhkur ja 5 munakollast ning vahusta saumikseri või blenderiga. Sõelu hulka tatrajahu. Lisa küpsetuspulber, kurkum ja oliiviõli ning sega. Pese ja kuivata rosinad ning lisa koos kohupiimaga jahusegule.
Vahusta munavalged ja sega ettevaatlikult ülejäänud tainaga.
Vahusta 2 munakollast 50 g meega (või 30 g roosuhkruga) paksuks valgeks vahuks nagu koogelmoogel ja lisa purustatud pähklid.
Vooderda 26-28 cm läbimõõduga ahjuvorm küpsetuspaberiga ja vala sisse tainas. Peale vala munakollasesegu pähklitega ja silu ühtlaselt laiali.
Küpseta eelsoojendatud 200-kraadises ahjus umbes 30 minutit.
Retsept N. Vahtramaa, L. Virkus, A. Mihkelsoo raamatust „Tatratoidud – pilafist šokolaadikoogini“