Tagurpidi karamelline õunapirukas toortatrajahust

Õunahooajal on õunapirukad pea kohustuslikud ja nüüd kraamitakse välja kõik aja jooksul kokku
kogutud õunakookide retseptid. Eks ole meil kõigil kokaraamatute vahele korjatud erinevaid lehekesi,
kus siis kirjas kas „Juta õunakook“ või „Krista vanaema õunapirukas“. Kõik hääd ja uhked! See
õunakook sai aga hoopis teisendatud ühest rabarberipirukast, mis algselt oli valmistatud nisujahuga
ja mille retsept pärines samamoodi ühest raamatu vahele pistetud käsikirjalisest paberilehele kirja
pandud jäädvustusest. Tulemus oli igati katsetamist väärt ja lisaks mõnusale maitsele on tulemuseks
ka igati tervislikumaks tuunitud kook, mis sobib ka neile, kes ei soovi või ei saa gluteeniga kookidega
maiustada.
Koogi täidisele võid vastavalt soovile lisada kas hapukat sidrunimahla või täidlust ja vürtsikust lisavat
Vana Tallinna likööri. Või ka mõlemalt korraga.

Kogus: 8-10-le (22-24-cm vormi)
2 muna
1 dl rafineerimata roosuhkrut
1 dl hapukoort
2 dl Remedyway toortatrajahu
1,5 tl küpsetuspulbrit
50 g võid, sulatatuna
Näpuotsaga soola
Täidis:
5-6 õuna, tükeldatuna
30 g võid
1,5 dl fariini- või demerara suhkrut
2 tl kaneeli
Veidi tüümiani (soovi korral)
2 sl sidrunimahla ja/või Vana Tallinna likööri

Täidise valmistamiseks tükelda ja soovi korral ka koori õunad. Sulata pannil või ja lisa siis pannile
suhkur, kaneel, sidrunimahl ja soovi korral ka liköör. Sega läbi, lisa ka tükeldatud õunad ja kuumuta
täidist vaiksel kuumusel ca 5 minutit. Kalla siis segu koos vedelikuga võiga määritud vormi põhjale ja
laota ühtlaselt laiali.
Taina jaoks vahusta munad suhkru ja tibakese soolaga. Lisa siis hapukoor ning küpsetuspulbriga
segatud jahu. Sega läbi ja lisa lõpuks sulatatud või. Kalla tainas eelnevalt vormi sätitud õunatükkidele
ja laota laiali.
Küpseta ahjus 180-200 kraadi juures ca 20-25 minutit, kuni tainas on kuldne. Tõsta ahjust välja,
jahuta veidi. Tõmba noaga koogi servad külgedelt lahti ja kummuta kook siis koogialusele. Juurde
paku kas vanillikastet või -jäätist.

Tuuli Mathieseni retsept ja fotod.