Mari-Liis Iloveri Tatra “risoto” ehk Tatrottto retsept. Selles retseptis on kasutatud juustu ning seeni (puravikke).

Koostis

15 g (väike peotäis) kuivatatud puravikke
1 dl keeva vett
2 sl oliiviõli
2 sl võid
1 sibul
2 küüslauguküünt
200 g toortatart
1 dl valget veini
700 ml kuuma köögiviljapuljongit
50 g riivitud parmesani juustu
50 g võid
200 g (külmutatud) puravikke või muid seeni
serveerimiseks riivitud parmesani, hakitud peterselli, musta pipart

Valmistamine

Vala kuivatatud puravikele kuum vesi ja lase pool tundi seista. Haki sibul ja küüslauk. Kuumuta paksupõhjalise poti põhjas oliiviõli ja või. Prae madalal kuumusel sibul ja küüslauk läbipaistvaks. Lisa toortatar. Kuumuta segades nii, et kõik toortatraterad oleksid rasvainega kaetud ja kuumeneksid läbi. Vala peale vein, lase paar minutit keeda. Nüüd hakka lisama kulbitäie kaupa puljongit. Koos esimese kulbitäiega lisa ka kuivatatud puravikud koos leotusveega. Enne järgmise kulbitäie lisamist peab vedelik olema toortatrasse imbunud. Sega peale igat ja enne järgmist lisamist toortatart, et sellest eralduks võimalikult palju tärklist, mis muudab toidu risotole omaselt kreemjaks. Prae vahepeal pannil seened killu võiga. Toortatra parajale pehmenemisele kulub kokku umbes 20 minutit. Selle ajaga peaks olema ka kogu puljong ära kasutatud. Lõpuks lisa roale tükkidena või ja riivitud parmesan. Klopi lusikaga toidu sisse. Paku toortatra”risotot” kohe pärast valmimist. Serveerides tõsta igale portsule praetud seeni, raputa peale peterselli ja parmesani. Lõpetauseks jahvata veel peale  värsket musta pipart.

 

Autorist

Selle retsepti ja pildi autor on Mari-Liis Ilover (www. siitnurgastjasealtnurgast.ee). See retsept ilmus ka ETV saates Terevisioon.