Valmista toortatrast lihavõttepühade peolauale midagi gluteenivaba ja maitsvat!
Küpseta toortatrast maitsev leib või valmista taimset kohupiima/pashat.
Toortatratangust saab palju põnevat peolauale valmistada!
Jagame mõtteid ja retsepte!

Idandamine ja pisirohe.
Kasuta: 
nt smuutidesse, salatesse või garneeringuks.
Pisirohe
Naturaalselt kääritatud toortatraleib    
Koostisosad:
400 g toortatart 2-2,5 dl vett + leotamiseks
1 sl mett
1 tl soola
Päevalille-, lina-, kõrvitsa- vm meelepäraseid seemneid
Võid või õli vormi määrimiseks
Soovi korral koriandrit ja köömneid
Valmistamine:
Esmalt pane tatratang veega kaetult vähemalt 6 tunniks (või üle öö) seisma. Seejärel loputa sõelal leige veega hoolikalt ja nõruta kuivemaks. Tõsta blenderisse, lisa vesi ja töötle ühtlaseks massiks. Tulemiseks peaks olema paksema hapukoore paksusega tainas. Kalla tainas kaussi, kata rätikuga ja jäta umbkaudu 12 tunniks sooja kohta hapnema. Selleks sobib hästi põrandaküte või ka kergelt soojendatud ahi (mitte üle 40 kraadi). Kerkinud tainast annavad märku taina sisse tekkinud õhumullid. Sega nüüd juurde mesi, sool, maitseained ja seemned ning kalla võiga/õliga määritud leivavormi. Jäta veel 1-2 tunniks kerkima. Tõsta eelkuumutatud ahju ja küpseta 170-180 kraadi juures ca 45 minutit. Valmis leib kalla vormist välja, et kondensvesi seda niiskeks ja nätskeks ei muudaks. Naudi munavõiga!
Algne retsept pärineb Tuuli retseptid blogist: https://tuuliretseptid.ee/2019/08/parmivaba-toortatraleib.html/

 

Toortatra “kohupiim
Koostisosad:
100 g toortatart
1 küps banaan
2-4 sl kookospiima
6 maasikat
1-2 sl mustsõstraid vm meelepäraseid marju
Soovi korral mett vm meelepärast magustajat
Valmistamine: Esmalt pane toortatar vähemalt 4 tunniks (või üle öö) veega kaetult seisma. Seejärel loputa sõelal leige veega hoolikalt ja nõruta kuivemaks. Tõsta koostisosad blenderisse (või kasuta saumikserit) ning töötle ühtlaseks massiks. Kookospiim lisa järkjärgult veendudes, et segu liiga vedelaks ei muutuks. Tulemuseks on kreemine magustoit, mis meenutab veidi marjadega maitsestatud kohupiima. Kaunista meelepäraste lisanditega!
Algne retsept pärineb Nutriplaneti lehelt : https://www.nutriplanet.org/et/2014/07/toortatra-kohupiim/

 

 

 

Toortatra pasha
Koostisosad:
200g mahe toortatratangu
200g india pähkleid
1 keskmise sidruni mahl
4 spl kookospiima
Näputäis himaalaja või meresoola
Maitse järgi vanilje ekstrakti
1 sl mett
3 sl kuivatatud jõhvikaid (kuhjaga)
6 kuivatatud aprikoosi
3 sl rosinaid (kuhjaga)
40 g tumedat šokolaadi
Kaunistamiseks: piparmündi lehti, pähkleid, marju vm meelepärast
Valmistamine: Leota vees toortatar ja india pähklid (6 tundi või üleöö). Loputa ja kurna toortatar ja pähklid.
Lisa kookospiim, sool, sidrunimahl, vaniljeekstrakt ja mesi ning töötle saumikseriga (või blenderiga) kuni segu on ühtlane. Vajadusel lisa kookospiima (kui segu tundub liiga paks).
Haki šokolaad ja aprikoosid väikesteks tükkideks ning lisa taignasse. Lisa taignasse ka rosinad ja kuivatatud jõhvikad.
Vooderda väike kauss või pashavorm marliga ning tõsta segu sinna sisse. Suru segu tihedalt vormi sisse ja silu pealt. Kata kauss toidukilega ja jäta päevaks või ööks külmkappi.
Serveerimiseks keera pasha taldrikule, eemalda marli ja kaunista.
Näkileibadest saab peolauale imelised suupisted!
Valmista keedumunast munavõi või erinevad võileivakatted (maitsesta nt avokaado, soolaseente, peedi, karulaugu jne).
Leia näkileivad meie e-poest!


Foto: Wiru Mill näkileivad erinevate soolaste võileivakatetega.


Foto: Wiru Mill näkileivad munavõiga