Toortatrajahust küpsistest põhjal küpsetamata kodujuustu-valge šokolaadi kook mustikatega
Kakaoga tatraküpsised, soolakas kodujuust, magus valge šokolaad ja metsamari mustikas suudavad selles küpsetamata koogis imehästi toimiva maitsekoosluse moodustada. Lisaks sellele on kook ka gluteenivaba tänu Täkumetsa toortatrajahust küpsistele. Need on imehead, pitsilise õhulise stuktuuriga krõbedad küpsised, mida mõnus niisama krõbistada, kuid millest saab ka koogipõhja valmistada. Kakaoküpsised on supermaitsev krõbistamine ja koostist vaadates ei ole kohe mitte millegi üle võimalik nuriseda. Sobivad hästi ka neile, kes ei saa või ei taha gluteeniga küpsetisi süüa.
Tulles aga koogi juurde tagasi, siis tatraküpsistele katteks on sätitud täidis, kus kodujuustu, vahustatud koort, valget mustikatega šokolaadi ning mõned head peotäied metsamustikaid. Valge šokolaadina on kasutatud mustikatega valget šokolaadi, mis siis koos värskete mustikatega annavad kokku kahe erineva mustika tekstuuriga lisandi. Kui valmistad kooki kuumal päeval või soovid seda suvepeol serveerida, siis tasub täidisesse lisada ka pisut želatiini, et kook soojas liiga pehmeks ei muutuks. Seega kui tahad, et kook seisaks hästi vormis, võid lisada selle koguse peale 2-3 lehte želatiini. Sega želatiinisegu lahustunult lihtsalt vahukoore sisse.
Küpsetamata kodujuustu-valge šokolaadi kook mustikatega toortatrajahust küpsistel põhjal
Kogus: 8-10-le (paras valmistada 22-24 cm vormi)
Koogipõhi:
150 g Täkumetsa tatrajahust küpsiseid
70 g võid, sulatatuna
Kodujuustu-valge šokolaadi täidis:
600 g kodujuustu
2 dl 35%-list koort
300 g valge šokolaadi mustikatega
1 tl vanillisuhkrut
paar peotäit mustikaid
kaunistamiseks värskeid marju
Koogipõhja valmistamiseks purusta küpsised köögikombainis või blenderis. Lisa sulatatud või ja suru siis küpsetuspaberiga vooderdatud lahtikäiva 22-24 cm läbimõõduga lahtikäiva koogivormi põhjale. Vajuta koogipõhi näppude abil tugevalt kinni.
Täidise jaoks vahusta koor. Kodujuustu võid eelnevalt purustada peenemaks. Selleks tõsta kodujuust blenderisse ja töötle ühtlasemaks. Sulata vesivannil tükeldatud valge šokolaad. Sega kokku vahustatud koor, purustatud kodujuust ja vanillisuhkur. Nirista pidevalt segades sisse valge šokolaad ja lisa siis ka mustikad. Kalla täidis koogivormi tatraküpsistest põhjale ja aseta jahedasse mõneks tunniks kuni üle ööl. Enne serveerimist kaunista värskete marjadega.
Hoia jahedas, et kook pehmeks ei muutuks.
Naturaalselt kääritatud toortatraleib
Toortatar on juba mõnda aega meie poodides võidukäiku teinud ja, tänu taevale, järjest rohkem hakanud asendama seda tumedat röstitud tatrakruupi, mis nõukaaja pärandina meil vahepeal tatramonopoli enda kätte haaras. Kodumaine mahetoodetud toortatar on hoopis teine tera nii otseses kui kaudses mõttes. Kusjuures tean päris mitut inimest, kes oma tatrapõlguse on minetanud peale toortatraga tutvumist.
Kas aga teadsid, et tatratangu peetakse lausa tangude kuningannaks ning tatar oma toiteomadustelt võib asendada lihatooteid. Tatar on B-grupi vitamiinide, asendamatute aminohapete ja mikroelementide sisalduse poolest esimesel kohal võrreldes teiste kõrrelistega. Seega tasuks tatart oma toidulaual aukohal hoida ja tatratoite oma menüüsse julgelt võtta.
Kui armastad toortatart, siis tasuks kindlasti proovida kääritatud tatraleiba, mis kerkib ilma kergitusainet lisamata loomulike käärimisprotsesside tulemusena. Sellise leiva valmistamine ei ole keeruline, küll nõuab see parajalt aega ja pisut planeerimist, kuna loomulik käärimisprotsess lihtsalt vajab piisavalt aega. Tasuks on samas hästi mõnusa maitsega leib, mida süües saad mitu päeva järjest tatratoite oma laual hoida. Esialgu on leib maitsev niisama süües, hiljem võib viilud rösterist läbi lasta, et krõbe koorik leivale tekitada.
NB! Toortatraleiva valmistamisel kasuta kas plastist või klaasist kaussi ja segamiseks kas puulusikat või silikoonspaatlit. Naturaalne kääritus ei armasta metalli ja seega proovi vältida metallnõusid.
Pärmivaba naturaalse kääritusega toortatraleib
Kogus: 1 päts
400 g toortatartatangu
2-2,5 dl vett + leotamiseks
1-2 sl mett või agaavisiirupit
1 tl soola
päevalille- ja linaseemneid
võid vormi määrimiseks
Esmalt pane tatratang veega kaetult 6-8 tunniks seisma. Loputa siis sõelal hästi hoolega läbi ja nõruta kuivemaks. Tõsta blenderisse, lisa ka vesi ja töötle ühtlaseks massiks. Tulemiseks peaks olema paksema hapukoore paksusega tainas.
Kalla tainas kaussi, kata rätikuga ja jäta umbkaudu 12 tunniks sooja kohta hapnema. Selleks sobib hästi põrandaküte või ka kergelt soojendatud ahi (mitte üle 40 kraadi). Kerkinud tainast annavad märku taina sisse tekkinud õhumullid.
Sega nüüd juurde mesi või agaavisiirup, sool ja seemned. Sega läbi ja kalla kas siis küpsetuspaberiga vooderdatud või võiga määritud leivavormi. Jäta veel 1-2 tunniks kerkima. Tõsta siis eelkuumutatud ahju 170-180 kraadi juures ca 45 minutiks.
Valmis leib kalla vormist välja, et kondensvesi seda niiskeks ja nätskeks ei muudaks.
Leivavalmistamise puhul olen ise kasutanud seda skeemi, et esimene leotus (mis peaks olema 6-8 tundi) jääb ööseks ehk siis enne kui magama lähen, kallan tatrale vee peale ja hommikul loputan läbi, püreestan ning pikk kääritus jääb siis päeva peale. Kui näiteks kell 8 hommikul käärima panna, siis õhtul kell 8 on tainas ilusti mullipitsiline. Tunnike-paar veel vormis kerkimist ja siis ahju ja saabki õhtuks toa leivalõhna täis. Teine variant on alustada leivategu näiteks kell 12 päeval. Siis saab kruubi paisutamiseks vajalik aeg täis ca kell 8 õhtul ja pikk kääritusaeg jääb siis öö peale. Hommikul ärgates saab siis veel vormis leiba veidi kergitada ja siis leiva ahju küpsema pista.
Naudi seda mõnusat ja väga tervislikku leiba kas või ja juustuga või muu meelepärase kattega. Parim on leib värskelt ja soojalt, aga hiljem väga mõnus ka kergelt krõbedaks röstituna.